Saturday, March 5, 2011

Tom Kha Gai

Hubby's favourite soup - and he expects a lot from me. He used to eat it in one of our favorite Thai restaurants "Mao Thai" (check it out, they're really good) in Nuremberg. It's quite easy to do, as long as you get the ingredients. Here's my recipe.

Mein Mann liebt diese Suppe - und er hat hohe Erwartungen daran. Er hat sie immer bei einem unserer Lieblings-Thai-Restaurants "Mao Thai" (unbedingt mal hingehen, wenn ihr in der Nähe seid) in Nürnberg gegessen. Die Zubereitung ist eigentlich ganz einfach (und schnell), aber die Zutaten bekommt man nicht so leicht (zumindest hier auf dem Land). So mach' ich es:


Ingredients (4 servings) | Zutaten (4 Personen
4 deciliters coconut milk | 400ml Kokosnussmilch
fresh galgant root (4-5 centimeters) | 1 Stück (4-5cm) Galgantwurzel
3-4 lemon leafs | 3-4 Kaffirlimonenblätter
2 sticks lemongrass | 2 Stengel Zitronengrass
1-2 fresh chilies | 1-2 Chilischoten
500 grams chickenbreast  | 500g Hühnerbrustfilet
250 grams white mushrooms | 250g Champignons
8 cherry tomatoes | 8 Kirschtomaten
6 TS lime juice | 6 TL Limettensaft
6 TS asian fishsauce | 6 TL Asiatische Fischsauce
fresh coriander leafs | Frischer Koriander

Preparation
Cut the lemongrass in rings and the galgant root in thin slices. Cut the lemon leafs in half. Remove the seeds from the chilies and cut them into thin rings. Cut the mushrooms and the chickenbreast in bite-size pieces. Finally cut the tomatoes in half. bring the coconut milk to boil, add lemon grass,lemon leafs and galgant root. Let boil for about 2 minutes. Add 3/4 liters of water and let boil, add chicken breast and let cook for about 3 minutes, then add mushrooms and tomatoes and let cook for 3 more minutes. Season to taste with fishsauce (use like salt), lime juice and chilies. Serve with fresh coriander leafs.

Zubereitung

Das Zitronengras in Ringe und die Galgantwurzel in Scheibchen schneiden. Die Limonenblätter halbieren. Die Chilies entkernen und in Ringe schneiden. Pilze und Hühnerbrustfilet in mundgerechte Stücke schneiden, Tomaten habieren. Die Kokosmilch erhitzen, Galgant, Zitronengras und Limonenblätter zugeben und etwa 2 Minuten kochen lassen. 3/4 Liter Wasser zugen und wieder aufkochen lassen, das Hühnerbrustfilet zugeben und etwa 3 Minuten garen lassen, jetzt die Pilze und Tomaten zugeben und nochmals 3 Minuten kochen. Mit Fischsauce (wie Salz zu verwenden), Chilies und Limettensaft abschmecken. Mit frischem Koriander servieren.